Nokk kinni, saba lahti....

Minu kallis ajakirjanikust sõber Jordaaniast võttis Sydney pantvangi draama kokku sõnadega: see oli ette näha, et midagi sellist juhtub...

Shokk, millega Austraalia silmitsi seisis, oli ilmselt selline, millega Eesti peale äsjast koolitulistamist silmitsi seisis.

Esimene reaktsioon oli kõigil uskumatus. Uudis ise-enesest hakkas meediasse vaikselt imbuma ja infogi oli kuidagi pealiskaudne ja justkui muuseas... Lõunaks oli aga igaühele selge, et nüüd küll hull lugu lahti, ent info oli sellegipoolest vägagi kesine... Tegelikult oligi nii, et kogu pantvangi draama ajal käiati igal tele- ja raadiokanalil ühtesama väga vähest infot, et vältida alusetuis spekulatsioone. Terve riik läks magama teadmatusega hommiku ees ja selleks ajaks, kui kontinent üles tõusis, oli saaga verise lõpplahenduseni jõudnud. Las kokkuvõtte sündmustest, kes tulistas keda jne jääda ekspertide teemaks lähitulevikus ja ma ei haka neid teooriaid üle korrutama.

Shokk oli kainestav. Tulemus üllatav....

Ent kas tõesti? Viimastel kuudel on nõiajaht isehakanud ning kodukootud terroristidele keskendunud, sest suuri kalu sa lahinguväljalt ei püüa ja tagasi ei too. Kuigi, ühe eelmisel aastal Süürias tapetud naisamatsooni isa lubas Austraalia valitsuse kohtusse kaevata, et see tema tütrele ei teinud takistusi maalt lahkumiseks... Täiega loose:loose olukord, sest kui sa neid takistad ja passid tühistad, siis kohalik islami kogukond teeb lärmi ja taob trummi, kuidas neid kiusatakse, ent kui lased neil minna, siis ikka pole rahul.... Nokk kinni, saba lahti...

Mis aga on täiesti uskumatu, kuidas austraallased seda sündmust käsitlevad. Kordki võib väita, et rassismil ei ole kohta ühiskonnas! Nimelt selle asemel, et hakata kohalikke muslimeid materdama ning eranditult kõiki neid samasse terroripatta panna, on inimesed hoopis moodustanud ühise rinde, eesmärgiga mitte õhutada rassiviha või sallimatust moslemite suhtes! Üks noor daam algatas kampaania I`ll Ride You Home (Ma olen su kaaslaseks teel koju), kui oli tunnistajaks kuidas moslemi riietust kandnud noor naine valati rongipeatuses üle sõnasolgiga... See hakkaja daam astus vahele ja pakkus moslemi neiule end seltsiks ja ka turvaks kuniks too on koju jõudnud! Selline lihtne ja ilus akt vallandas poolehoiu tormi meedias ning nüüd on aktsioon käimas üle kogu Austraalia: astu kaitsetute eest välja! Ma ei usu, et ealeski varem on moslemi kogukond tundnud endil sellist maa toetust, kui hetkel!

Ega vihaga ju midagi ei saavutada, pigem köetakse emotsioonid üles ning lahendust ikka pole...

Minu ajakirjanikust sõber aga saatis mulle emaili, kus ta andis mulle 3 põhjust olukorrale Lähis-Idas ning muuseas, ükski neist kolmest POLE islam kui usk! Tema väitel pole religiooniga midagi pistmist, vaid tegelikult manipuleeritake peamiselt alla 30 aasta vanuseid noori mehi, kellel pole rakendust kolme riigi poolt: Iisrael, USA ja Saudi Araabia, kusjuures see viimane on tegelik niiditõmbaja... Kuidas see kõik omavahel toimib, on keerukas ahel ootamatute käänakutega ja nondel noortel üles kihutatud meestel pole tegelikult aimugi, kes ja kuidas köit tirib...  (Väidetavalt on paarkümmend Austraaliast pärit võitlejat aru saanud, et asi pole õige ning nüüd vaikselt uurivad maad tagasitulekuks kodumaale....)

Ma nii loodan, et headus võidab väe ning seekordne katse külvata hirmuseeme jäi viljatuks....

...ja ma langetan pea kahe kaotatud elu ees.



Kommentaarid